Het gemeentebestuur van Kasterlee heeft samen met het studiebureau Grontmij het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Kern Tielen opgemaakt. De gemeenteraad heeft dit RUP opnieuw voorlopig vastgesteld op 18 december 2012.

Het belangrijkste doel van een RUP is de woon- en  leefkwaliteit in de gemeente te verzekeren. Het behoud van het landelijke karakter is daarbij het uitgangspunt. We zien gans Kasterlee als een groene en residentiële gemeente. Daarom wil de gemeente de ongewenste verdichting van het ganse dorp tegengaan. Rode draad doorheen het RUP is de ruimtelijke kwaliteit voor onze inwoners. De opmaak van een RUP is een complexe oefening waarbij de verschillende toekomstige bouwmogelijkheden worden afgewogen  ten opzichte van een eventueel toekomstig bouwverbod. 
 
Het RUP Kern Tielen werd reeds op 28 februari 2012 een eerste keer voorlopig vastgesteld. Tijdens het openbaar onderzoek dat hierop volgde, werden verschillende bezwaren en adviezen ingediend. Op basis daarvan zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd aan het RUP. Zo zijn bijvoorbeeld in functie van sociale woningbouw meergezinswoningen toch mogelijk in de zone waar enkel grondgebonden woningen zijn toegelaten. Vanuit het principe van behoorlijk bestuur heeft het gemeentebestuur geoordeeld dat er een nieuw openbaar onderzoek nodig is om deze wijzigingen kenbaar te maken. De gemeenteraad heeft bijgevolg in zitting van 18 december 2012 het RUP Kern Tielen voor de tweede keer voorlopig vastgesteld zodat een nieuw openbaar onderzoek kan worden opgestart.
 
Het nieuwe openbare onderzoek zal plaatsvinden van maandag 21 januari 2013 tot en met donderdag 21 maart 2013. Tijdens deze periode kan iedereen het ontwerp RUP raadplegen bij de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening tijdens de openingsuren van het gemeentehuis. Ook op de website van Kasterlee www.kasterlee.be zal het RUP ter beschikking staan.